Oletko huomannut tämän ilmiön verkkokaupassa?

ID-10010585

Verkkokaupat ovat tyypillisesti koonneet yhteen paikkaan laajan skaalan tuotteita eri kategorioista. Hiljattain suurten online-tavaratalojen rinnalle on ilmestynyt myös kapeamman alan erikoisliikkeitä. Niche-markkinoihin keskittyneet toimijat panostavat verkkokaupoissaan erikoistuotteisiin ja palveluihin, tarjoten kuluttajalle mahdollisuuden hintojen kilpailutukseen ja valmistajien vertailuun.

Verkkokauppoja syntyy jopa hieman erikoisten alojen ympärille. Esimerkkinä tästä on auton renkaiden myynnin siirtyminen verkkoon. Verkkokaupassa kuluttajalle on tarjolla sekä nasta- että kitkarenkaita, vanteilla tai ilman, kesä- ja talvirenkaita. Kymmenien valmistajien ja edullisten hintojen ohella rengaskauppa tarjoaa asiakkailleen asiantuntevaa ja lämminhenkistä palvelua, hieman samaan tyyliin kuin kivijalkamyymälöissäkin.

Kenties liian hyvää ollakseen totta

Kehitettävää tosin löytyy. Verkkokaupassa sopivimmat renkaat voi toki valita lukuisista eri tuotteista kilpailukykyiseen hintaan, mutta renkaiden lopullinen asennus saattaa edellyttää huoltofirmassa asiointia.

Esimerkiksi jos kuluttaja ostaa pelkät renkaat, ne täytyy asennuttaa vanteisiin ammattilaisen erikoiskoneilla, vaikka renkaiden iskeminen autoon muutoin itse onnistuisikin. Ja tämähän maksaa. Joskus jopa niinkin paljon, että verkosta ostettujen renkaiden yhteishinta kaikkine asennuksineen tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin perinteisestä kaupasta hankitut. Tarjolla on toki myös kattavampia paketteja, joissa vanteet on valmiiksi asennettuina. Ei ole varmaan yllätys, että myös tämä näkyy hintalapussa.

Onko vastaus yhteistyö?

Säilyttääkseen kilpailuetunsa, niche-verkkokaupat joutuvat tulevaisuudessa kehittämään palveluitaan vielä aiempaa pidemmälle. Yksi mahdollinen ratkaisu on, että verkkokaupat tiivistävät yhteistyötään muiden toimijoiden kanssa. Esimerkiksi jos renkaita myyvä verkkokauppa voisi solmia huoltoyhtiöiden yhteistyösopimuksia, mikä mahdollistaisi asennus kaupanpäälle -tarjoukset.

Kerro myös omat kehitysehdotuksesi kommenttiosossa! Voit tutustu jutussa esiteltyy verkkokauppaan täältä: rengas online.

Kuva: FreeDigitalPhotos

Leave a Reply