Cukurovan täytyy maksaa 932 miljoonan dollarin korvaukset TeliaSoneralle

Kansainvälisen kauppakamarin välitystuomioistuin on antanut lopullisen päätöksensä riita-asiasta, joka liittyy TeliaSoneran ja Cukurovan vuonna 2005 allekirjoittamaan Turkcell Holdingin osakkeiden ostosopimukseen.

Välitystuomioistuin määrää Cukurovan maksamaan TeliaSoneralle 932 miljoonaa. Yhdysvaltain dollarin suuruiset korvaukset sekä korot.
Välitystuomioistuin on aiemmin antanut osapäätöksiä asiasta. Tammikuussa 2007 annetun ensimmäisen päätöksen mukaan TeliaSoneran ja Cukurovan välinen osakkeidenostosopimus oli sitova, ja Cukurova määrättiin saattamaan kauppa loppuun. Toisessa, heinäkuussa 2009 annetussa osapäätöksessä välitystuomioistuin totesi lisäksi, että Cukurovan on luovutettava kaikki jäljellä olevat Turkcell Holdingin osakkeensa TeliaSoneralle 3,1 miljardin  Yhdysvaltain dollarin käteissuoritusta vastaan.
Kansainvälisen kauppakamarin sääntöjen mukaan, joita Cukurova on sitoutunut noudattamaan, osapuolet sitoutuvat panemaan kaikki päätökset täytäntöön viipymättä, ja osapuolten katsotaan luopuneen oikeuksistaan kaikkiin oikeusturvateihin.
Cukurova ei ole millään lailla toiminut tai osoittanut kiinnostusta toimia näihin aiempiin osapäätöksiin perustuvien velvollisuuksiensa mukaan. Tästä syystä TeliaSonera on kääntynyt välitystuomioistuimen puoleen ja pyytänyt sitä määräämään korvauksia.
Merkittävä summa 
”Maksettavaksi määrätyt korvaukset ja koronkorko muodostavat merkittävän summan. Koska Cukurova on ollut täysin piittaamaton välitystuomioistuimen aiemmista päätöksistä, ryhdymme välittömästi toimiin korvausten saamiseksi maissa, joissa Cukurovalla on omaisuutta,” sanoo TeliaSoneran viestintäjohtaja Cecilia Edström.
”Marraskuussa 2009 sovimme Altimon kanssa yhteistyöstä ja voimiemme yhdistämisestä kaikkien käynnissä olevien, meidän kummankin ja Cukurovan välisten riita-asioiden ratkaisemiseksi. Kansainvälisen kauppakamarin antama lopullinen päätös ja Itä-Karibian korkeimman oikeuden valitustuomioistuimen Altimon hyväksi äskettäin tekemä päätös ovat tärkeitä askeleita oikeaan suuntaan. Yhdistämme nyt voimamme päätöksen toimeenpanemiseksi ja saadaksemme Turkcelliin aivan liian kauan vaikuttaneen konfliktin nopeaan päätökseen.”

 

Leave a Reply