2000-luvun keksintöjä ja innovaatiota (2000-2001)

Vuonna 1998 Ilkka Hannula ja Risto Linturi kirjoittivat 2000-luvun uusista innovaatioista kirjan nimeltään Sata ilmiötä. Teos käsittelee vuosien 2000-2020 aikana ilmaantuvia keksintöjä ja niiden vaikutusta yhteiskuntaan.

Veikkaukset on esitetty ikään kuin lehtileikkeinä kyseiseisten vuosien eri medioista. Kirja esittelee osakseen nykymittapuulla tulevaisuuteen jääviä keksintöjä, mutta onnistuu yllättävän hyvin myös arvaamaan lähelle todellisuutta, ainakin jollain tapaa. Tässä artikkelisarjassa tutkitaan nykypäivään asti, miten osa ennustuksista on toteutunut.

 

Vuosi 2000:

 

Ennuste: “Merita Nordbanken perustaa vanhainkoteihin virtuaalitoimistoja”
Toteutuminen:

Kyseinen uutinen kertoo, kuinka vanhainkoteihin on tullut virtuaalisia päätteitä, joiden kautta voi hoitaa pankkiasiansa. Tämä on melko suurelta osalta toteutettu nykyisten verkkopankkien myötä. Ainoastaan toimistokalusteet jäävät puuttumaan vastaanottajan päästä ja toisesta päästä ei löydä elävää ihmistä. Tätä ratkaisua voidaan kuitenkin tietyissä tapauksissa pitää jopa toimivampana kuin kirjassa ehdotettua mallia.

Ennuste: “Sähköposti on uusi stressin aihe”

Toteutuminen:
Kirjoittaja toteaa sähköpostin määrän ylittäneen satakertaisesti kirjepostin määrän ja luettelee sen aiheuttamia ongelmia. Vuonna 2009 on arvioitu lähetettävän 247 miljardia sähköpostiviestiä joka päivä. Näistä noin 80% on roskapostia. Kirjassa esitellään viesteihin automaattisesti vastaava laite, jotta käyttäjän ei tarvitsisi viettää koko päiväänsä vastaillen lähettäjille.

 

Nykyiset sähköpostiohjelmat osaavat osan teoksessa esitellyistä asioista. Ne muun muassa lajittelevat viestit kansioihin ja poistavat turhat viestit automaattisesti. Uutisessa mainittuja laitteistoja kuvaavat myös hyvin nykyisin, etenkin roskapostituksessa käytettävät botit, jotka hoitavat tekijänsä likaisen työn.

 

Vuosi 2001:

 

Ennuste: “Helsingin kansainväliset katurata-ajot reaaliajassa ja katsojan ohjattavina verkossa”
Toteutuminen:
Vaikka Helsingissä järjestettävistä autokilpailuista saadaan vielä vain unelmoida, on tarjolla jotain kirjan esittelemää teknologiaa. Tästä toimii hyvänä esimerkkinä Elisa Viihteen ja MTV3:men tarjoama Katsomo-palvelu. Se toteuttaa teoksen ennustuksen siinä määrin, että katsoja pystyy tarkkailemaan F1-kisoista suoraa videokuvaa haluamastaan autosta ja näkee lisäksi suorana sijoitukset sekä sijainnin kartalla.

 

Ainoastaan virtuaalisesti mallinnetut autot ja radat on jätetty pois. Tämä voi olla osaltaan hyvä ratkaisu, sillä vaikka nykyinen teknologia mahdollistaisi virtuaalisesti mallinnetun ympäristön, ei se välttämättä innostaisi kyseisen lajin kohderyhmää.

Leave a Reply