2000-luvun keksintöjä ja innovaatioita (2004 – 2005)

Vuonna 1998 Ilkka Hannula ja Risto Linturi kirjoittivat 2000-luvun uusista innovaatioista kirjan nimeltään Sata ilmiötä. Teos käsittelee vuosien 2000-2020 aikana ilmaantuvia keksintöjä ja niiden vaikutusta yhteiskuntaan.

Vuosi 2004:

Ennuste: “Siemensin kuvapuhelinjääkaapista myyntimenestys”
Toteutuminen:
Nykyisin on saatavilla jääkaappeja, joista löytyy näyttöjä. Uutisessa käyttäjä saattaa soittaa videopuhelun jääkaappiinsa ja tarkistaa sitä kautta mitä ruokatavaroita sieltä puuttuu. Internetistä löytyy lukuisia sivustoja, joihin harrastajat lähettävät webkamerakuvaa muun muassa kaappinsa sisällöstä. Vaikka nykyteknologialla olisi mahdollista toteuttaa uutisen mukainen videojääkaappi, ei sellaista ole ainakaan vielä markkinoilla. Puuttuvien ruokatarvikkeiden tarkastamiseen voisi keksiä myös pientä kuvaa kätevämmän tavan.

Ennuste: “Opaskoirille sähköinen kilpailija”
Toteutuminen: 
Robottien rakentajille järjestetään useita kilpailuja vuosittain esimerkiksi NASA:n toimesta. Vielä nykypäivänäkin nämä itse liikkuvat laitteet ovat melko hitaita ja tekevät virheitä. Täten ne eivät vielä sovi toimimaan yhdessä ihmisten sekä nopeasti muuttuvan ympäristön kanssa. Sähköisiä opaskoiria saadaan siis vielä odottaa.

Ennuste: “Videokännykät loukkaavat yksityisyyttä – viranoimaiset pohtivat rekisteröintipakkoa”
Toteutuminen:
Matkapuhelimista löytyviä videokameroita todellakin käytetään nykyisin monella tapaa myös väärin. Tästä johtuen nykyisissä puhelinmalleissa on lähes aina video- tai valokuvauksesta kertova merkkiääni, jota ei saa kytkettyä pois. Tämän on tarkoitus varottaa salakuvauksen kohteeksi joutuvaa. Lähiakoina uutisissa on myös pyörinyt kannettavien tietokoneiden web-kameroiden käyttäminen vakoilutarkoitukseen.

Vuosi 2005:

Ennuste: “Valkoinen talo ja Pentagon saavat infraäänisuojan”
Toteutuminen: 
Uutinen kertoo, kuinka on keksitty uusi tapa hajottaa muun muassa mielenosoituksia pelkän äänen avulla. Brown noteksi kutsuttua taajuutta on koitettu löytää jo pitkään tässä kuitenkaan onnistumatta. Teoriassa tämän taajuinen ääni johtaisi siihen, että ihminen menettäisi kyvyn kontrolloida suolistoaan. Käytännössä se ei kuitenkaan ole toiminut. Sen sijaan kauppakeskuksissa on kokeiltu korkeita ääninä, joiden on tarkoitus karkoittaa paikalla turhaan oleskelevaa nuorisoa. Toinen nykyisin poliisin käytössä oleva tappamaton keino taltutaa ihmisiä ovat sähkölamauttimet.

 

 

Leave a Reply